tiistai 22. heinäkuuta 2014

Kootut selitykset

Morjensta piitkästä aikaa.

Edellinen päivitys on vuodelta 2011, jolloin päättyi hieman yllättäen Rostock-Barcelona -euroopan reissuni Amsterdamiin. Reissun äkillinen keskeytyminen harmitti minua niin paljon, että jäi tämän blogin kirjoittelu siihen paikkaan ilman sen ihmeempiä tilannekatsauksia. Nyt kuitenkin aika on kypsä aloittaa taas kirjoittelemaan ja jos jaksan, niin päivittelen tätä säännöllisesti tästä eteenpäin.

Tässä nyt se syy reissun keskeytykselle, josta monet ovat kyselleet tämän kuluneen parin vuoden aikana: oikea polvi hajosi (rasitusvamma) ja 39 asteen kuume lannisti lopullisesti. Olin lähtenyt aamulla Osnabrückista kohti Hollannin Apeldoornia ja hieman Saksan ja Hollannin rajan ylityksen jälkeen tuntui, että kaikki voimat katosivat kropasta. En päässyt enää edes tasaisella maalla juuri juoksuvauhtia kovempaa eteenpäin, joten hyppäsin sitten pyörän selästä ja ajattelin, että pidän taukoa hetken aikaa. Otin pari kävelyaskelta ja tuntui, että jalka pettää alta. Matkaa määränpäähän oli vielä noin 30-40km ja en ollut aivan varma, pystyisinkö polkemaan sitä loppuun. Katsoin kartasta, että taukopaikkani läheisyydessä on juna-asema, josta pääsee melko lähelle määränpäätäini, joten otin sitten lyhyen junamatkan. Hyppäsin lähellä Apeldoornia pois junasta ja poljin loppumatkan noin 10-15km majoituspaikkaan. Hostellilla pohdin hetken aikaa, mitä tekisin. Veto oli aivan pois ja oikealla jalalla ei oikeastaan pystynyt hirveästi polkemaan, joten soitin kotiin Suomeen tyttöystävälle, että hän selvittelisi, millä lennolla ja mistä pääsee nopeimmin Suomeen. Lento järjestyi Amsterdamista Tukholman kautta vaihtolennolla Helsinkiin kahden päivän päähän ja päätin lähteä sillä kotiin.

Amsterdamiin en enää polkenut vaan menin junalla Apeldoornista noin puolessa tunnissa perille. Heitin kaikki matkatavarat johonkiin kuppaseen hostelliin ja ajattelin lähteä kuluttamaan aikaani kaupungille. Koska olo oli ihan kohtalainen ja ilman painavia matkatavaroita pystyin varovaisesti polkemaan, lähdin kiertämään Amsterdamia pyörällä. Varsin mukava kaupunki tuntui olevan ja todella pyöräilijäystävällinenkin. Pienenä päivähaasteena Amsterdamissa oli löytää yksi niin iso laukku, että saisin siihen ängettyä kaikki mahdolliset mukanani olleet tavarat, pois lukien polkupyörän. Pienen etsinnän jälkeen sellainen löytyi jostain halpahallista ja pienellä väkivallalla sain ängettyä siihen kaikki tavarat sisään.

Seuraavana aamuna alkoi reissun viimeinen fillarointimatka Amsterdamin keskustasta Schipholin lentoasemalle. Matkaa taisi olla jotain 15-20km, en muista tarkalleen, mutta sinne pääsi melko helposti pyörällä jopa puolikuntoisenakin. Kentällä homma sujui suoraviivaisest; kävin viemessä ison matkalaukun normaalisti matkatavaroiden jättöpisteeseen ja polkupyörä vietiin erikoismatkatavaroiden pisteeseen. Hieman etukäteen jännitti, että A) tuleeko tavarat ja polkupyörä perille ja B) tuleeko fillari ehjänä perille. Laitoin kentällä fillarin matkakuntoon siten, että käänsiin ohjaustangon pyörän suuntaisesti ja käänsin polkimet sisäänpäin. Lopuksi koristin koko komeuden kelmulla, jota olin ostanut pari rullaa Amsterdamista edellisenä päivänä. Noh, kävi sitten niin onnekkaasti, että tavarat ja fillari tulivat asianmukaisesti perille Helsinkiin ja pyörä oli samassa kunnossa kuin Schipholin kentälläkin.

Ajatukset olivat todella sekaisin kotimatkalla toisaalta oli todella rikkinäinen olo ja kuume oli nousemassa kovaa vauhtia, toisaalta harmitti aivan uskomattoman paljon, että huolella suunnittelemani reissu keskeytyi niin äkillisesti. Kotimatkalla olin kuitenkin 100% varma, että tulen reissun polkemaan vielä kunnialla maaliin jonain päivänä.

Nyt muutaman vuoden luovan tauon jälkeen minusta tuntuu, että aika on parantanut haavat. Näinpä aloitan loppumatkan suunnittelun ja valmistelut jo nyt vuoden 2015 kesää varten. Valmistelut tulevat olemaan pitkälti kuntoharjoittelua, joka tässä tapauksessa tarkoittaa juoksulenkkejä, pyöräilyä ja uintia säännöllisesti. Sen verran tuleva matkasuunnitelma tulee ainakin muuttumaan aiemmasta, että lisään aikatauluun lepopäiviä enemmän sekä pyrin lyhentämään muutamien etappien kokonaismatkaa hieman. Lisäksi vähennän matkatavaroiden määrää ja korvaan painavampia tavaroita kevyemmillä versioilla.

Kirjoittelen tähän blogiin ennen reissua kaikkea valmisteluihin sekä pyöräilyyn liittyvää tarinointia ja kun reissu alkaa, kirjoitan luonnollisesti sen etenemisestä päivä päivältä.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Moi.Harmi että reissu jäi kesken.Minä olen ajatellut lähteä ajamaan Kreikkaa
kohti kesällä.Teltan otan mukaan ja ajatus noin max 100km päivässä.
Ja jotakuta kiinnostaa lähteä mukaan niin ilmoitelkaa